Stalingrad / Сталинград (2013)

3952
02:10:48
86%
Rates : 58

Stalingrad / Сталинград (2013)

## Режисьор : Фьодор Бондарчук

## В ролите : Томас Кречман, Янина Студилина, Филипе Райнхард, Хайнер Лаутербах, Пьотр Фьодоров, Мария Смолникова и др.

## IMDB : Линк към IMDB

## Трейлър : Линк към трейлър

## Cinefish : Линк към Cinefish.bg

## Държава : Русия

## Година : 2013

## Времетраене : 130 мин.

## Аудио : Българско

## Резюме : След като не успяват да пресекат Волга и да започнат контраофанзива срещу германската армия, съветските войски са принудени да се оттеглят. Въпреки това няколко войници успяват да стигнат до брега на врага. Принудени са да се крият в крайбрежен дом, където срещат едно момиче. Домът й е зает от немците, а тя самата не е успяла да напусне фронтовата линия. На фона на най-кървавата битка в историята на човечеството се развива любовна история и сега войниците на всяка цена трябва да защитят момичето…

Вдъхновен от дневниците на участниците в битката за Сталинград през Втората световна война и базиран на множество автентични музейни документи филма на режисьора Федор Бонданчук представлява драматична любовна история, чиито сюжет се развива на фона на една от най-важните и дискутирани битки в историята. Действието е ситуирано през 1942-ра година, а историята разказва за група съветски войници, които успяват да преминат коритото на река Волга и да се настанят в близост до вражеските германски сили. Останалата част от руската армия не успява да премине реката и плановете за контраофанзива не се осъществяват. Надеждата се крие в групата войници, които са заели позиции в малка крайбрежна къща и следят действията на врага. Именно в тази къща те попадат на самотна жена на име Маша, която не е успяла да се измъкне преди пристигането на германците. С течение на времето се заражда силна любовна връзка и войниците се заричат да опазят живота на младата жена. На всяка цена.

С бюджет от над 30 милиона долара “Сталинград” е не само първия руски филм, който е заснет изцяло в триизмерен формат, но е и първата не-американска продукция, която се възползва напълно от предимствата на IMAX-формата.