28 Panfilovcev / 28 Панфиловцев /28 Панфиловци (2016)

4867
02:00:38
90%
Rates : 52

28 Panfilovcev / 28 Панфиловцев /28 Панфиловци (2016)

## Режисьор : Ким Дружинин, Андрей Шальопа

## В ролите : Александр Устюгов, Яков Кучеревский, Азамат Нигманов , Олег Фёдоров, Алексей Морозов, Антон Кузнецов, Алексей Лонгин и др.

## Kinopoisk : Линк към kinopoisk

## Трейлър : Линк към трейлър

## Държава : Русия

## Година : 2016

## Времетраене : 120 мин

## Аудио : Руско

## Субтитри : Български

## Резюме : През късната есен на 1941-ва година, на немските части стоящи около Волоколамск, оставали някакви си два часа по шосе, за да стигнат до Москва. Да, но на това шосе стояла 316 стрелкова дивизия, под командването на И. В. Панфилов. Този военачалник е имал толкова висока репутация сред личния състав, че бойците сами наричали себе си „панфиловци“, а  дивизията – „панфиловска“. Филмът разказва за безпримерния подвиг на шепа бойци от дивизията, които следвайки мъдрите указания на своя командир, успели не само с безразсъдна смелост, но и с хитрост да задържат настъплението на многократно надвишаващите ги по брой, пехотни и бронетанкови части на противника.

На 16 ноември 1941 година по време на отбраната на Москва бойците от 316-а стрелкова дивизия под командването на генерал-майор Иван Панфилов успяват да унищожат 18 вражески танка. Битката край Дубосеково продължила четири часа. Загиват всичките 28 души. С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 21 юли 1942 година всичките 28 гвардейци бяха посмъртно удостоени със званието Герой на Съветския съюз. Фразата “Русия е велика, а да се отстъпва няма къде!”, произнесена от политическия ръководител Клочков, влизаше в съветските учебници.

Авторите на филма декларират основната идея на филма така: да се покаже легендарният подвиг на съветските войници “без зверове полит. ръководители, криминални престъпници и дръжки от лопати вместо оръжие”. По думите на режисьора Андрей Шальопа, “това е класически героизъм. История за подвиг. Смисилът в такива истории е да се възпитат нови герои”.