1917 : Хиляда деветстотин и седемнадесета / 1917 : Първата световна война (2019)

8286
01:59:00
90%
Rates : 55

1917 : Хиляда деветстотин и седемнадесета / 1917 : Първата световна война (2019)

## Режисьор : Sam Mendes

## Сценаристи : Sam Mendes & Krysty Wilson-Cairns

## Оператор : Roger Deakins

## Композитор : Thomas Newman

## В ролите : Daniel Mays, George MacKay, Dean-Charles Chapman, Colin Firth, Pip Carter, Andy Apollo, Paul Tinto, Josef Davies, Billy Postlethwaite, Gabriel Akuwudike, Andrew Scott, Spike Leighton, Robert Maaser, Gerran Howell, Adam Hugill, Mark Strong, Richard McCabe, Benjamin Adams, Anson Boon, Kenny Fullwood…

## IMDb : Линк към IMDb

## Трейлър : Линк към трейлър

## Cinefish : Линк към Cinefish.bg

## Site : 1917.movie / f / i / t / y

## Държави : Великобритания, САЩ

## Година : 2019

## Времетраене : 119 мин

## Субтитри : Български

## Резюме : Отчасти вдъхновен от разкази на дядото на Сам Мендес, който е ветеран от ПСВ, 1917 ни отвежда в разгара на войната, когато двама млади британски войници Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман) са натоварени с изпълнението на привидно невъзможна мисия. В надпревара с времето те трябва да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще предотврати стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк, да попаднат в смъртоносен капан, подготвен от германците, малко след като са се оттеглили към линията „Хинденбург“ по време на операция „Алберих“.

Мендес споделя, че още от самото начало е бил напълно сигурен, че филмът трябва да бъде разказан в реално време – събитията да са пресъздадени и да протичат за зрителите със същата скорост, с която се изживяват от героите във филма: „Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже, е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история, освен чрез един продължителен кадър“. Това помага на зрителите да се потопят в действието на филма и да почувстват, че са в окопите заедно с войниците. Незаменим помощник на Мендес в изключително трудната реализация на този артистичен похват е легендарният оператор и носител на „Оскар“ Роджър Дийкинс (007: Координати Скайфол, Блейд Рънър 2049), който добавя: „Докато не видите филма на голям екран, не осъзнавате колко завладяващо е и как тази техника ви потапя в историята“.