Damascena / Дамасцена (2017)

484
02:16:41
100%
Rates : 10

Damascena / Дамасцена (2017)

## Режисьор : Тодор Анастасов, Александър Смолянов  

## Сценарист : Мария Лалева, Христиан Ночев

## В ролите : Любен Чаталов, Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева, Троян Гогов, Любомир Фърков, Алексанър Токилиев, Тезджан Ферад

## IMDB : Линк към IMDB

## Трейлър : Линк към трейлър

## Държава : България

## Година : 2017

## Времетраене : 137 минути

## Аудио : Българско

## Резюме : Ето че днес, България вече има такъв филм: “Дамасцена” – историята на нашия народ, разказана през паденията и успехите на един мечтател. Една съвременна поетична драма за розата и българската мечта, чието действие се развива в Розовата долина, край Казанлък.

„Роза Дaмасцена“ е филм за българската мечта!“, така режисьорът Тодор Анастасов представи най-новата продукция, чиито снимки приключиха тези дни в Казанлък.

Сюжетът на лентата е създаден по истинска история, преплетена с легенда. Филмът проследява пътя на едно обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век, до наши дни. Личната история на главния герой Течо е историята на България през последните 50 години. Сценарист на „Роза Дaмасцена“ е поетесата и писателка Мария Лалева.

„В продължение на час и половина зрителят ще премине през четири стихии на човешкия живот: от мечтата за малкия рай в любимото място на розите, през сблъсъка с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш мечтата си, но не другаде, а в България“, споделя Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент.

Героят Течо израства в малко село в подножието на Балкана, сред мириса на розите и любимата атмосфера в къщата на дядо и баба. Мечтата му е да остане в родния си край и да стане розопроизводител. Демагогията на социалистическата система обаче бележат живота му. Течо губи баща си, но тази загуба му дава смелостта и надеждата, че ще се справи сам.

След 1989 г. животът го изправя пред нови изпитания. Преходът като епоха на загуба на ориентация, правила и държавност е следващото стъпало, което младият мъж ще се наложи да преодолее. Битката с разпадащата се система и ценности сриват младия човек и морално, и здравословно.

Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта